SAVAŞIN SONUÇLARI

 

Nefis ve can ile yapılan cihadın yani savaşın (kıtal) sonuçlarına da bakmak gerekir. Konumuz itibariyle bunu dünya savaş tarihi şeklinde değil de daha çok İslâm tarihindeki savaşlar ve sonuçları şeklinde incelemek daha doğru olacaktır.

 

Dikkat edildiği zaman görülmektedir ki, her savaşın sonunda başlıca dört önemli durum ve bunların içinde de değerlendirilmesi gereken üç hal bulunmaktadır:

 

1- Barış

2- Zafer

3- Yenilgi

4- Ganimet

 

Genel çerçevedeki bu dört sonuç, ferdî boyutta incelendiği zaman savaşa katılanlar açısından değerlendirilmesi gereken ayrıca üç önemli durum daha ortaya çıkmaktadır:

 

1- Savaşı Kazananlar

2- Savaşı Kaybedenler

3- Ölenler

 

Savaşın bu doğal sonuçlarından biri olan ‘yenilgi’ Müslümanlar için asla söz konusu değildir. Çünkü barış içerisinde bulunmak doğal bir haldir. Barış bozulursa Müslüman zaferi kazanmak zorundadır. Alternatif olarak kaybetmek yoktur. Sabır ve direnme vardır, kuvvet toplama, savaş hazırlıklarını tamamlama ve mükemmelleştirme ve bu çalışmalarda süreklilik vardır. Şehitlik vardır, hicret vardır. Durmak, ümitsizlik ve pes etmek yoktur.

 

Müslüman için yenilgi söz konusu olmayınca, yenilince ne yapılacak diye bir cevap aramaya gerek kalmamaktadır. Yenilgi olmayınca, zafer hali tabii bir durum olduğundan, bu kısım savaş bölümü içinde değerlendirilmektedir.

 

Müslüman’ın savaşta hayatını kaybetmesi ise, normal bir ölümden tamamen farklı bir durumdur. Çünkü bu durum, yalnızca Müslüman’ın erişebileceği ve Müslüman olmayanın kesinlikle anlayamayacağı yeni bir yüceliş ve mekân değişme hadisesidir. Elde edilen bu büyük kazanç ve makam ‘şehadet makamı’ yani şehitliktir. Şehitlik konusu bu kitabın onbirinci bölümünde bütün hususlarıyla incelenmişti.